BHS

Stručno usavršavanje na temu "Metodologija izrade propisa" uspješno realizirano u Sarajevu

Agencija za državnu službu Federacije BiH uspješno je realizirala program stručnog usavršavanja na temu "Metodologija izrade propisa", koji je održan 17. oktobra 2024. godine u Sarajevu. Programu je prisustvovalo preko 50 učesnika iz različitih organa državne službe.

Ciljna grupa ovog programa bili su državni službenici koji se bave izradom propisa, s ciljem unapređenja njihovog znanja i vještina u ovoj oblasti. 

Obuka je obuhvatila ključne aspekte metodologije izrade propisa, uključujući:

  • Metodologiju izrade propisa – smjernice i koraci u izradi zakonodavnih akata,
  • Donošenje podzakonskih propisa – postupak, objava i status nakon prestanka važenja osnovnog zakona,
  • Pokretanje postupka utvrđivanja zakonitosti propisa – pravni okvir i relevantna praksa.

Očekivani ishod programa bio je sticanje i unapređenje znanja državnih službenika u metodologiji izrade propisa, s obzirom na to da je u praksi evidentiran veliki broj grešaka u ovoj oblasti. Kroz ovaj program, učesnici su dobili priliku da sistematski prođu kroz sve faze zakonodavnog procesa, te primijene naučeno u svakodnevnom radu.

Metodološki pristup bio je interaktivan i uključivao je predavanja, diskusije, te rješavanje konkretnih zadataka i vježbi. Ovaj pristup omogućio je učesnicima da, osim teorijskog dijela, primijene nova znanja kroz praktične primjere.

Učesnici su iskazali veliko zadovoljstvo organizacijom i kvalitetom ove edukacije, naglasivši da je ovakva vrsta stručnog usavršavanja od izuzetnog značaja za njihov rad. Posebno su istaknuli potrebu za organizovanjem još većeg broja programa na ovu temu kako bi se dodatno unaprijedile vještine u oblasti izrade i primjene propisa.

Agencija za državnu službu Federacije BiH nastavit će s organizacijom sličnih programa usavršavanja, usmjerenih na jačanje kompetencija državnih službenika, s ciljem unapređenja efikasnosti i transparentnosti u radu institucija.


KATEGORIJE

Upravljanje ljudskim resursima

0

Aktuelni događaji

241
POPULARNO
;