BHS

Uspješno realizovan program stručnog usavršavanja na temu "Zaštita ličnih podataka" u Širokom Brijeg

Agencija za državnu službu Federacije BiH je 16. oktobra 2024. godine uspješno organizovala i realizovala program stručnog usavršavanja na temu "Zaštita ličnih podataka". Edukacija je održana u Širokom Brijegu, a prisustvovalo je 30 zaposlenika iz različitih organa državne službe u Federaciji BiH, koji su aktivno učestvovali u interaktivnom i konsultativnom procesu.

Ciljna grupa ovog programa bili su državni službenici koji rade na poslovima obrade ličnih podataka. Program je osmišljen s ciljem jačanja kapaciteta službenika u suočavanju s izazovima koje donosi ubrzani razvoj tehnologije, te se posebno fokusirao na praktičnu primjenu Zakona o zaštiti ličnih podataka i Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

Ono što je ovaj program učinilo posebnim jeste njegov konsultativni karakter, u okviru kojeg su učesnici imali priliku unaprijed dostaviti svoja pitanja i dileme vezane za svakodnevnu praksu. Na taj način, sadržaj je bio maksimalno prilagođen stvarnim potrebama učesnika i specifičnim izazovima s kojima se susreću u svom radu. Kroz aktivno sudjelovanje, učesnici su dobili odgovore na ključna pitanja iz oblasti zaštite ličnih podataka, te smjernice za rješavanje konkretnih problema.

Očekivani ishodi programa uključivali su:

  • Sticanje sveobuhvatnog znanja o pravnom okviru zaštite ličnih podataka,
  • Razumijevanje obaveza i odgovornosti državnih službenika u primjeni Zakona o zaštiti ličnih podataka,
  • Razvijanje praktičnih vještina za obradu i upravljanje dokumentacijom koja sadrži lične podatke,
  • Upoznavanje s praksom i smjernicama Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH,
  • Povećanje svijesti o mogućim zloupotrebama ličnih podataka i načinima njihove prevencije.

Učesnici su izrazili veliko zadovoljstvo organizacijom i kvalitetom edukacije, te su istakli potrebu za daljnjim usavršavanjem u ovoj oblasti, s ciljem kontinuiranog unapređenja kompetencija i primjene najsavremenijih standarda u zaštiti ličnih podataka.

Agencija za državnu službu Federacije BiH nastavit će s organizovanjem edukacija sličnog tipa, posvećenih jačanju stručnih kapaciteta državnih službenika, kako bi se osiguralo efikasno i odgovorno upravljanje ličnim podacima u skladu s relevantnim zakonskim okvirima.


KATEGORIJE

Upravljanje ljudskim resursima

0

Aktuelni događaji

241
POPULARNO
;