BHS

Uspješno realizovan program stručnog usavršavanja na temu: Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu

Agencija za državnu službu Federacije BiH uspješno je organizovala i provela stručni program edukacije namijenjen zaposlenicima lokalne samouprave na temu: Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu koji se održao 02.10.2024. u Mostaru 

Fokus programa: 

Program se sastojao od tri modula: 

  • Prvi modulZakonski okvir u oblast izaštite od požara i vatrogastva sa fokusom na JLS; Provođenje preventivnih mjera zaštite od požara
  • Drugi modul: Organizacija i funkcionisanje vatrogastva. Finansiranje vatrogastva i radno – pravni status vatrogasaca 
  • Treći modul: Primjena zakona i podzakonskih propisa ( primjeri i iskustva – nedostaci i dobre prakse ); Analiza uzroka nedovoljne implementacije zakona i podzakonskih propisa. 

27 zaposlenika  jedinica lokalne samouprave koji rade na poslovima u oblasti zaštite od požara i vatrogastva, profesionalni i dobrovoljni vatrogasci aktivno su učestvovali  razmjenjujući iskustva o aktuelnim izazovima s kojima se suočavaju u svakodnevnom radu. 

Ishod edukacije: 

Postignut je zadovoljavajući stepen razumijevanja zakonske regulative od značaja za organizaciju i funkcionisanje zaštite od požara, organizaciju, funkcionisanje i finansiranje vatrogastva, inspekcijski nadzor u oblasti zaštite od požara i vatrogastva, utvrđivanje jasnih preporuka za efikasnije provođenje preventivnih mjera zaštite od požara, razvoj i jačanje kapaciteta vatrogasnih jedinica.


KATEGORIJE

Upravljanje ljudskim resursima

0

Aktuelni događaji

241
POPULARNO
;