BHS

Uspješno realizovan program stručnog usavršavanja na temu "Zakon o stvarnim pravima u FBiH"

Agencija za državnu službu Federacije BiH uspješno je organizovala i provela stručni program edukacije namijenjen zaposlenicima jedinica lokalne samouprave, pod nazivom "Zakon o stvarnim pravima u FBiH", koji se održao 27. septembra 2024. godine u Mostaru.

Fokus programa bio je osnaživanje učesnika u praktičnoj primjeni ključnih odredbi Zakona o stvarnim pravima, kroz rješavanje konkretnih izazova s kojima se suočavaju u svakodnevnom radu. 

Edukacija je posebno naglasila pitanja raspolaganja nekretninama, primjenu neposredne pogodbe, te neusklađenost zakonskih okvira.

Program se sastojao od tri modula:
  1. Novi pravni režim nekretnina – Detaljna analiza ključnih instituta Zakona o stvarnim pravima, uključujući sticanje, sadržaj i prestanak stvarnih prava koja se odnose na JLS. Poseban fokus stavljen je na raspolaganje nekretninama i ulogu građevinskih parcela.
  2. Primjena zakona u svjetlu neusklađenih propisa – Učesnici su dobili uvid u izazove uslijed neusklađenosti važećeg Zakona o građevinskom zemljištu i nadolazećih promjena zakonodavstva, s naglaskom na praktična rješenja i prilagođavanja.
  3. Zabrana raspolaganja državnom imovinom – Razmotrene su posljedice zabrane raspolaganja državnom imovinom, uz praktične primjere i smjernice za rješavanje situacija poput eksproprijacije.
Preko 40 učesnika iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa, katastra, prostornog uređenja, urbanizma, te općinskih pravobranilaštava i zemljišno-knjižnih ureda aktivno je učestvovalo u interaktivnim sesijama, razmjenjujući iskustva i diskutirajući o aktuelnim izazovima s kojima se suočavaju u svakodnevnom radu.

Ishodi edukacije: Polaznici su stekli konkretne smjernice za dosljednu primjenu Zakona o stvarnim pravima u skladu sa važećim propisima, unaprijedivši svoje kompetencije u upravljanju imovinsko-pravnim poslovima na lokalnom nivou.

Agencija za državnu službu Federacije BiH nastavlja sa realizacijomprograma usmjerenih na unapređenje vještina i znanja zaposlenika u državnoj službi doprinoseći efikasnijem upravljanju i primjeni zakonskih rješenja.

KATEGORIJE

Upravljanje ljudskim resursima

0

Aktuelni događaji

241
POPULARNO
;