BHS

Radni sastanak o uspostavi HRMIS-a za tijela državne službe Posavskog kantona/županije

Dana 24.09.2024. godine u Orašju, u organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave Posavskog kantona/županije i Agencije za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine održan je radni sastanak posvećen uspostavi elektronske evidencije podataka (Informacioni sistem za upravljanje ljudskim resursima-HRMIS) za tijela državne službe Posavskog kantona/županije. 

Na sastanku je sudjelovalo 30 učesnika iz tijela državne služve sa ciljem implementacije aktivnosti vođenja ljudskih resursa, u skladu sa Uredbom o Registru državnih službenika i namještenika zaposlenih u tijelima vlasti Posavskog kantona/županije.

Na osnovu potpisanog Sporazuma o saradnji o uspostavi Registra državnih službenika i namještenika uposlenih u tijelima vlasti Županije Posavske između Ministarstva i Agencije definisana je uloga Agencije u pružanju stručne pomoći te obaveza tijela državne službe da surađuju sa Ministarstvom i Agencijom u cilju uspostave adekvatnog Registra za potrebe PK/ŽP.

Uvodna izlaganja imali su Ministar pravosuđa i uprave Posavskog kantona/županije, gdin Mirsad Ahmetović, direktor Agencije za državnu službu Federacije BiH, gdin Refik Begić, te pomoćnica direktora Agencije, gđa Samra Ljuca .

U svojim govorima uvodničari su  naglasili  stratešku važnost ovog projekta za unapređenje efikasnosti i transparentnosti u upravljanju kadrovskim resursima, posebno ističući ulogu digitalizacije kao ključnog koraka u procesu daljeg razvoja službeničkog sistema, u skladu sa SIGMA principima javne uprave.

Stručna savjetnica za organizacijska poboljšanja i razvoj državne službe, gđa Velida Medanović,  predstavila je razvojno rješenje –podmodul za potrebe vođenja Registra ovog kantona/županije.

Ovaj projekat označava značajan iskorak u procesu reforme javne uprave, omogućavajući brži i efikasniji pristup podacima, olakšano izvještavanje te poboljšanu organizaciju i transparentnost unutar tijela državne službe. 


KATEGORIJE

Upravljanje ljudskim resursima

0

Aktuelni događaji

241
POPULARNO
;