BHS

Realizovan program stručnog usavršavanja na temu "Računovodstvo i revizija"

Agencija za državnu službu Federacije BiH uspješno je realizovala program stručnog usavršavanja pod nazivom „Računovodstvo i revizija“, održan 18. septembra 2024. godine u online formatu.

Program je bio namijenjen državnim službenicima iz ministarstava finansija na federalnom i kantonalnom nivou, kao i službenicima iz finansijskih službi jedinica lokalne samouprave, sa ukupno 74 učesnika. Polaznici su imali priliku da unaprijede svoja stručna znanja i vještine u oblasti budžetskog računovodstva i revizije.

Ključni ishodi ovog programa uključivali su:

  • Temeljno razumijevanje budžetskog računovodstva, s fokusom na precizno i dosljedno knjiženje budžetskih transakcija u skladu s relevantnim standardima i propisima.
  • Svijest o uticaju knjiženja na finansijske izvještaje i pravilnu prezentaciju budžetskog izvršenja.
  • Detaljno poznavanje budžetske klasifikacije kroz praktične primjere koji omogućavaju efikasnu kategorizaciju budžetskih prihoda i rashoda.

Tokom programa, učesnici su prolazili kroz zakonski okvir, računovodstvena načela, budžetske klasifikacije, te sastavljanje periodičnih i godišnjih finansijskih izvještaja. Poseban naglasak stavljen je na praktičnu primjenu znanja kroz analizu kvartalnih izvještaja i pravilnika o knjigovodstvu.

Ovaj program još jednom je potvrdio važnost kontinuiranog stručnog usavršavanja u finansijskom sektoru državne uprave, čime se doprinosi jačanju kapaciteta i efikasnosti u radu državnih organa. Agencija će nastaviti s organizacijom ovakvih programa, pružajući podršku svim nivoima vlasti u unapređenju stručnih kompetencija.


KATEGORIJE

Upravljanje ljudskim resursima

0

Aktuelni događaji

241
POPULARNO
;