BHS

Realizovano sedam obuka na temu Matične knjige


U toku je posljednja u nizu od sedam obuka na temu ''Upis u matičnu knjigu rođenih sa posebnim osvrtom na marginalizirane kategorije lica u Federaciji BiH''. Agencija za državnu službu Federacije BiH je organizovala obuke prema Izvještaju o Bosni i Hercegovini u 2023. godini  Evropske Komisije, prema 13. ključnom prioritetu (od 14 ključnih prioriteta).

Ključni prioritet 13 se odnosi na unaprijeđenje zaštite i inkluzije ranjivih grupa, posebno osoba sa invaliditetom, LGBTIQ osoba, pripadnika romske zajednice, pritvorenika, migranata i tražilaca azila, kao i raseljenih lica i izbjeglica u cilju zatvaranja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ciljna grupa bili su: matičari, voditelji upravnih postupaka u općinskim/gradskim službama, voditelji upravnih postupaka na poslovima rješavanja u pitanjima iz oblasti matičnih knjiga, ličnog imena, državljanstva u kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, uposlenici organa starateljstva i kantonalni inspektori u oblasti matičnih knjiga.

Tokom programa govorilo se o slijedećem:

- Aktuelnosti i aktivnosti na rješavanju pitanja marginaliziranih kategorija lica sa aspekta matičnih knjiga i evidencije tih lica 

- Upis u matičnu knjigu rođenih 

- Posebna pitanja koja se odnose na rješavanje slučajeva iz prakse po pitanjama općina i gradova uz izlaganje upravne i sudske prakse

Polaznici su izrazili zadovoljstvo odslušanim programom, te komentirali da će im odslušano gradivo mnogo pomoći u budućem svakodnevnom radu.


KATEGORIJE

Upravljanje ljudskim resursima

0

Aktuelni događaji

241
POPULARNO
;