BHS

Završena edukacija "Excel za početnike: Osnovni nivo poznavanja"

Agencija za državnu službu Federacije BiH uspješno je realizovala dvodnevni online program stručnog usavršavanja pod nazivom "Excel za početnike: Osnovni nivo poznavanja".

Edukacija je održana 04. i 05.06.2024. godine, a okupila je preko 60 zaposlenika u organima državne službe koji se prvi put susreću s Excelom ili imaju minimalno iskustvo u radu s ovim alatom.

🎯Svrha i ciljevi edukacije

Cilj ove edukacije bio je omogućiti državnim službenicima sticanje osnovnog znanja i vještina u korištenju Excela za obradu podataka, što će im značajno olakšati svakodnevne radne zadatke. Polaznici su kroz praktične primjere i interaktivne vježbe naučili kako efikasno koristiti osnovne funkcije Excela za analizu, manipulaciju i prezentaciju podataka.

📊 Aktivnosti na edukaciji uključivale su:

  • Efikasno upravljanje podacima: Polaznici su učili kako koristiti funkcije poput SUM, COUNT, i AVERAGE za brzo sumiranje, brojanje i izračunavanje prosječnih vrijednosti podataka.
  • Osnove logičkih operacija: Kroz funkciju IF, polaznici su se upoznavali s postavljanjem jednostavnih uslovnih izraza, što im omogućava automatizaciju procesa na osnovu određenih logičkih uslova.
  • Rad sa tekstualnim podacima: Kroz funkcije poput CONCATENATE, UPPER/LOWER/PROPER, polaznici su učili kako manipulisati tekstualnim podacima, spajati ih, te pretvarati u velika ili mala slova, što je korisno za pripremu izvještaja i formiranje poruka.
  • Osnove filtriranja i sortiranja: Polaznici su učili kako koristiti funkcije FILTER i SORT za filtriranje i sortiranje podataka prema određenim kriterijumima, omogućavajući brzo pronalaženje i analizu informacija u velikim skupovima podataka.

👥 Komentari polaznika

Polaznici su pohvalili način rada i organizaciju edukacije. Izrazili su zadovoljstvo zbog praktičnog pristupa i interaktivnih vježbi koje su im omogućile da odmah primijene stečeno znanje. Mnogi su istakli da će im nova znanja značajno pomoći u svakodnevnim radnim zadacima i unaprijediti efikasnost u radu.

Ovaj dvodnevni program stručnog usavršavanja pokazao se kao izuzetno koristan za učesnike, pružajući im čvrstu osnovu za dalji rad s Excelom.

Agencija za državnu službu Federacije BiH nastavlja s organizacijom ovakvih programa kako bi unaprijedila vještine državnih službenika i olakšala im svakodnevne radne zadatke.


KATEGORIJE

Upravljanje ljudskim resursima

0

Aktuelni događaji

220
POPULARNO
;