BHS

Održan sastanak sa predstavnicima kantonalnih organa uprave TK u cilju razmjene informacija iz ULJR

U saradnji sa Ministarstvom pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona, u Tuzli je 01.11.2023. godine održan sastanak između predstavnika Agencije za državnu službu Federacije BiH i predstavnika kantonalnih organa uprave Tuzlanskog kantona.

Cilj sastanka je bila razmjena informacija o poduzetim aktivnostima u vezi sa primjenom dokumenta  „Strategija za razvoj ljudskih resursa u strukturama državne službe Federacije BiH“, kao i u vezi sa potpisanim Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u implementaciji Zakona o državnoj službi u TK i Modelu sufinansiranja stručnog usavršavanja na kantonalnom nivou.

Ministrica za pravosuđe i upravu Tuzlanskog kantona, gđa. Nataša Marošević je istakla da je ovaj sastanak ujedno i prilika za jačanje saradnje između Federacije BiH i kantonalnih organa uprave.

Tokom sastanka predstavljen je Model sufinansiranja stručnog usavršavanja na kantonalnom nivou, te strateški ciljevi koje obuhvata Strategija za razvoj ljudskih resursa u strukturama državne službe Federacije BiH, a čije ispunjenje je obezbijeđeno kroz mjere koje predviđa Akcioni plan za period 2023-2025 za primjenu pomenute strategije.

Važnu ulogu prilikom kreiranja predmetnog Akcionog plana, pored stručne pomoći SIGMA-e, imala je i stalna podrška Mreže za razvoj ljudskih resursa, koju, između ostalih, čine i predstavnici kantonalnih Ministarstava pravde/pravosuđa i uprave.

Učesnicima je predstavljena sumirana analiza potreba za stručnim usavršavanjem za organe iz Tuzlanskog kantona, gdje su organi iz ovog kantona u narednoj godini iskazali potrebu za stručnim usavršavanjima iz slijedećih oblasti: javne finansije, prava iz radnog odnosa, kancelarijsko poslovanje, digitalna pismenost, evropske integracije, lični podaci i sloboda pristupa informacijama, upravno pravo, procesno pravo, nomotehnika, te iz oblasti privrede.

Nakon ovog sastanka, Agencija planira nove sastanke sa predstavnicima kantonalnih organa uprave drugih kantona, a sve u cilju dalje razmjene informacija po gore navedenim aktivnostima. 

KATEGORIJE

Upravljanje ljudskim resursima

0

Aktuelni događaji

199
POPULARNO
;