BHS

Agencija je započela sastanke sa kantonalnim organima u vezi razmjene informacija iz oblasti ULJR

Dana, 30.10.2023. godine u prostorijama Vlade Srednjobosanskog kantona je održan sastanak između Premijera i predstavnika Vlade Srednjobosanskog kantona i direktora Agencije za državnu službu Federacije BiH. 

Cilj sastanka je bila razmjena informacija o poduzetim aktivnostima u vezi sa primjenom dokumenta  „Strategija za razvoj ljudskih resursa u strukturama državne službe Federacije BiH“, kao i u vezi sa nedavno potpisanim Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u implementaciji Zakona o državnoj službi u SBK i Modelu sufinansiranja stručnog usavršavanja na kantonalnom nivou.

Direktor Agencije za državnu službu Federacije BiH, gdin. Refik Begić istakao je važnost harmonizacije trenutno važećih zakonskih odredbi službeničkog sistema u Federaciji BiH, vodeći se preporukama iz SIGMA Izvještaja o monitoringu za BiH iz 2022. godine, te preporukama utvrđenim kroz projekat „Jačanje upravljanja ljudskim resursima u BiH“.

Nadalje, pomoćnica direktora Agencije u Odjeljenju za stručno usavršavanje i razvoj državne službe, gđa. Samra Ljuca predstavila je najznačajnije komponente Akcionog plana za period 2023 – 2025 za primjenu Strategije za razvoj ljudskih resursa u strukturama državne službe Federacije BiH, koji je rađen uz konsultaciju i stručnu pomoć SIGMA-e, te uz stalnu podršku Mreže za razvoj ljudskih resursa, koju čine predstavnici kantonalnih Ministarstava pavde/pravosuđa i uprave.

Premijer Vlade SBK-a, gdin. Tahir Lendo naglasio je važnost sistema koordinacije između Federacije BiH i kantonalnih organa uprave, te stalne potrebe za stručnim usavršavanjem državnih službenika i namještenika u organima uprave u Srednjobosanskom kantonu, što se osigurava kroz primjenu potpisanog Modela sufinansiranja stručnog usavršavanja na kantonalnom nivou.

Nakon ovog sastanka, Agencija planira nove sastanke sa predstavnicima kantonalnih organa uprave drugih kantona, a sve u cilju dalje razmjene informacija po gore navedenim aktivnostima. 


KATEGORIJE

Upravljanje ljudskim resursima

0

Aktuelni događaji

199
POPULARNO
;