BHS

Uspješno realizovan posebni online program Pregovaračka poglavlja -35 koraka ka Evropskoj uniji

Jučer, 18. oktobra 2023. godine uspješno je realizovan posebni online program Pregovaračka poglavlja -35 koraka ka Evropskoj uniji, u organizaciji Agencije za državnu službu Federacije BiH. 

Teme koje su obrađene tokom radionice su:

Proces pristupanja Evropskoj uniji, Predstavljanje procesa pripreme BiH za članstvo u EU, Svrha pregovora i složenost procesa koji uključuje sve institucije u područjima koja su obuhvaćena  pravnom stečevinom,  Vremenski rokovi vezano za pregovore, Razmatranje prednosti i nedostataka članstva u EU, Pregovori kao ključni element procesa pristupanja, te Pregovaračka poglavlja -35 specifičnih područja djelovanja institucija Bosne i Hercegovine.

Svrha programa bila je da:  polaznici programa razumiju proces pristupanja Europskoj uniji, upoznaju se sa svim područjima i pregovaračkim poglavljima u kojima će provoditi procese usklađivanja sa pravnom stečevinom,  shvate značaj pregovaračkih poglavlja, te mogu prepoznati politike u kojima će provoditi svoje aktivnosti, budu osposobljeni za izradu jednostavnijeg izvještaja.

Na radionici su učešće uzela 32 državna službenika koji su ili će, zbog prirode radnih mjesta i institucija u kojima rade, biti uključeni u procese provođenja pravila i propisa, ispunjavanje kriterija i prihvatanje cjelokupnog zakonodavstva EU-a.

Učesnici su iskazali zadovoljstvo isporučenim programom, izrazili interesovanje za daljom edukacijom u oblasti Evropskih integracija, te predložili realizaciju programa na ovu temu u narednom periodu. 


KATEGORIJE

Upravljanje ljudskim resursima

0

Aktuelni događaji

199
POPULARNO
;