BHS

U Kakanj, 12. i 13.10.2023. godine, održan program „Finansijsko upravljanje i kontrola“

U Kaknju završava drugi dan radionice na temu Finansijsko upravljanje i kontrola, organizirane za  jedinice lokalne samouprave, Regionalnog lokaliteta Vitez. 

Oba dana su cijelim tokom interaktivna, učesnici otvoreni u iznošenju mišljenja o konceptu FUK-a,  postignućima i nedostacima. Materija je obrađena kroz sljedećih šest modula:

- Regulatorni okvir za uspostavljanje FUK-a

- Elementi sistema finansijskog upravljanja i kontrole – COSO okvir

- Koraci u uspostavljanju sistema FUK-a

- Mapiranje poslovnih procesa

- Upravljanje rizicima  

- Registar rizika

Tokom dvodnevnog rada došlo se do određenih zaključaka:

-Potrebna je edukacija načelnika/gradonačelnika i rukovodilaca vanbudžetskih fondova iz oblasti FUK-a što bi omogućilo njegovo lakše uspostavljanje

-Postoje specifčni slučajevi kod svih organizacija prilikom implementiranja FUK-a za koje zakonska i podzakonska regulativa nije ponudila rješenja

-Aplikacija PIFC je u dobroj mjeri podrška u uspostavi FUK-a, ali postoje određena ograničenja iste koja u određenoj mjeri mogu utjecati na preciziranje poslovnih procesa i rizika.

Program se realizovao u sklopu aktivnosti definisanih Sporazumom zaključenim između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i Agencije za državnu službu Federacije BiH od 20.07.2023. godine, o implementaciji projekta „Unapređenje upravljanja javnim finansijama u BiH“.

KATEGORIJE

Upravljanje ljudskim resursima

0

Aktuelni događaji

199
POPULARNO
;