BHS

Završena Ljetna škola o europskim integracijama

Ljetna škola o evropskim integracijama, pažljivo oblikovan program za jačanje ljudskih kapaciteta  u oblasti eurointegracija, omogućila je zajednički rad i učenje 25 državnih službenika regiona direktno uključenih u procese pregovaranja i pristupanja Evropskoj uniji.    Zajedničkim učenjem, razmjenom iskustava i učestvovanjem na brojnim predavanjima i radionicama eminentnih eksperata i profesora iz EU i regiona, polaznici su stekli praktična znanja ključna za efikasnije EU integracije u oblasti donošenja odluka, spoljne politike i diplomacije EU, geopolitičkog konteksta EU integracija, ključnih sektorskih pitanja u pregovorima o pristupanju EU, nove metodologije proširenja, kao i radu EU institucija i značaju adekvatne komunikacije napretka u EU integracijama, itd. 

„Ovogodišnja Ljetna škola o EU integracijama jedan je od konkretnih rezultata novouspostavljenog partnerstva između ReSPA i Evropskog univerzitetskog instituta (EUI), koje je od velikog značaja za državne službenike regiona direktno uključene u proces evropskih integracija. Sigurna sam da će obiman i bogat program Škole pomoći profesionalnom razvoju praktičara našeg regiona u različitim ulogama i nadležnostima“, rekla je Maja HANDJISKA-TRENDAFILOVA, Direktorica ReSPA-e.

Andrea KASKONE, direktor za Zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Italije, pozvao je na održivo rješavanje sporova i političku stabilnost i veću veću integraciju regiona. „S druge strane, EU će održati proces kredibilnim, suprotstaviti se dezinformacijama i više se fokusirati na izgradnju kapaciteta u regionu (između ostalog i za apsorpciju EU fondova)“.

Polaznici Ljetnje škole prošli su kroz obiman program: 

Mario MUNTA, istraživač u Robert Shuman centru EUI, analizirao je rad „iza zavjese” glavnih institucija EU, kao što su Savjet EU, Evropska komisija, Evropski parlament, Služba za spoljne poslove itd. i prezentovao složen proces donošenja odluka u oblikovanju politika i zakonodavstva EU, podvlačeći da „donošenje odluka uključuje više institucija i složen proces pregovora i konsenzusa“.

Bivši glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Andrija PEJOVIĆ upoznao je polaznike o potencijalim scenarijima proširenja i značaju regionalne saradnje za brži proces pristupanja. 

Alan LEMPEREUR, honorarni profesor na EUI i profesor Univerziteta Harvard, bavio se značajem pregovaračkih vještina osvrnuvši se na upravljanje sporovima, pronalaženje zajedničkog jezika i obostrano prihvatljivih rješenja u procesu pregovaranja, aktivno slušanje, komunikaciju, rješavanje problema, fleksibilnost, emocionalnu inteligenciju i ubjeđivanje. Dinamičnim radom u grupama i praktičnim vježbanjem kriznih situacija, polaznici su na praktičan način usvajali stečena znanja. 

Stručnjak za komunikacije Bojan KORDALOV istakao je važnost dešifrovanja procesa pristupanja EU kroz jednostavnu i lako razumljivu komunikaciju. Da bi se to postiglo, Kordalov je savjetovao da svaka administracija razvije komunikacionu strategiju gdje će ciljevi, mjere i sredstva biti jasno identifikovani.

Romana VLAHUTIN, gostujući saradnik u Njemačkom Maršal fondu i bivša ambasadorica EU, elaborirala je spoljnu politiku i diplomatiju Evropske unije koja je vođena principima demokratije i vladavine prava, sa ciljem promovisanja mira, stabilnosti i prosperiteta u Evropi i globalno.

Klajv RUMBOLD, šef Odsjeka za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove analizirao je Zapadni Balkana i EU: gdje se nalazi Zapadni Balkan po pitanju procesa pridruživanja, šta je postignuto i šta mora da se uradi za efikasniju i bržu integraciju regiona u Evropsku uniju. Rumbold naglašava da je perspektiva članstva regiona u EU nesporna: “što je jača javna administracija Zapadnog Balkana, sutra će biti jača Evropska unija”. 

Jelena DŽANKIĆ, honorarni profesor na EUI, razjasnila je niz geopolitičkih faktora u njegovanju stabilnosti, mira, demokracije i ekonomskog razvoja u EU i dešifrovala metodologiju proširenja, ističući njene glavne mogućnosti i izazove. Ona je ukazala na ključne mogućnosti koje zemlje Zapadnog Balkana imaju na njihovom putu  ka EU, prvenstveno u oblasti uvođenje politika i instrumenata za ubrzanu integraciju kao što su pristup jedinstvenom tržištu i fondovima EU, pristup specifičnim agencijama i inicijativama EU koje će uticati na bolju političku stabilnost i regionalnu saradnju i pomirenje. 

Simonida KAČARSKA, viši ekspert za EU integracije, razgovarala je sa učesnicima o ključnim sektorskim pitanjima za ubrzanu integraciju Zapadnog Balkana. Kroz dvije praktične vježbe, učesnici su stekli uvid o konkretnim mogućnostima i izazovima za postepeno uvođenje različitih sektorskih politika, kao i ključnim sektorskim pitanjima u pristupnim pregovorima.

Na kraju Programa učesnicima je uručen zajednički ReSPA – EUI certifikat za završeni program Škole.


KATEGORIJE

Upravljanje ljudskim resursima

0

Aktuelni događaji

221
POPULARNO
;